dimecres, 6 de gener de 2010

Noticies del diari Información sobre les "atxes"

     INFORMACION.es Dimarts 05 de gener de 2010 
 
NOTÍCIES   Elx
REPORTAJE: UNA TRADICIÓN MUY ILICITANA
Torxes per guiar els Mags
 nforma
Els palmerers acusen una baixada en la venda de les "atxes" que han de cremar els nens aquesta nit.
atxes.jpg
estrella.gifestrella.gifestrella.gifestrella.gifestrella.gif
Les tradicionals "atxes" tornaran a il·luminar aquesta nit el camí als Reis d'Orient per que cap nen d'Elx es quede sense regal. Aquest costum elxà ha anat guanyant presència amb el pas dels anys encara que en aquest any també s'ha vist afectat per la crisi. Els venedors esperen que les vendes s'animin avui.
 Els artesans palmerers d'Elx han preparat les típiques "atxes" amb palmes seques i sedassos per a que les xiquetes i xiquets indiquen el camí als Reis Mags12
JOSÉ A. JOSÉ A. MAS. Llevat que la cosa s'animi en l'últim moment, aquest any els Reis Mags tindran més difícil saber en quines cases d'Elx han de deixar regals per als nens.  A poques hores de que les famílies comencen a inundar de joguines les cases, la venda de les típiques "atxes" d'Elx està bastant fluixa.  La crisi, que a tot arriba, ha acabat per afectar els artesans palmerers que venen les "atxes" que els xiquets i xiquetes han de cremar per indicar aquesta nit als Reis Mags on viuen, i on han de, per tant, deixar els seus regals.
Una tradició local que va estar a punt de desaparèixer, però que amb l'afany dels palmerers ha anat guanyant nous adeptes cada any. Una de les famílies de palmerers que confeccionen les "atxes", els Serrano Valero, admetien que "aquest any la cosa està fluixa". L'artesà Francisco Díez explicava al local situat a la plaça Rei Jaume I que "nosaltres vam començar a vendre el dia 2 de gener i hem obert cada dia perquè la gent veiés que ja podien comprar" atxes "però s'han venut amb comptagotes ".
En el mateix sentit s'expressava ahir el venedor de la plaça de Baix, Antonio Guilabert, que venia les "atxes" que prepara la família del palmerer Felip Navarro. Guilabert assegurava que "l'any passat a la vigília del Tortell de Reis ja havíem venut bastants i aquest any molt poques, així que confiem en que la venda s'anime en l'últim dia".
Les "atxes" són torxes elaborades amb palma seca i recoberta amb els sedassos que envolten el tronc de la palmera i que se solen eliminar amb la poda. Un cop s'ha embolicat les palmes amb el sedàs es lliga amb un cordill i ja estan llestes per cremar.
Les "atxes" solen començar a elaborar uns quinze dies abans de 5 de gener, quan es cremen, ja que habitualment els artesans tenen problemes amb la pluja i han d'esperar que els sedassos estiguin secs per preparar les destrals. La producció d'aquesta torxa il·licitana varia segons la família que les prepara. D'una banda, la família Serrano Valero ha confeccionat un miler d'exemplars, mentre que la de Felip Navarro ha preparat unes 3.000 atxes. El preu varia segons la mida però es poden adquirir a partir de tres i cinc euros.
Després de vàries dècades elaborant "atxes" aquest any la família Serrano Valero ha presentat una novetat. Es tracta d'una ecològica, o així l'anomena Francisco Díez. "Aquest any se'm va ocórrer fa alguna cosa diferent i he preparat unes "atxes" sense sedàs que jo anomene ecològiques perquè faran menys fum" indicava Díez.
Les "axtes" solen cremar-se en espais públics condicionats com la plaça Rei Jaume I i al Raval, encara que la tradició també es deixa sentir en moltes zones del camp d'Elx.
       INFORMACION.es Dimecres 06 de gener de 2010 
 
NOTÍCIES   Elx
REPORTAJE: UNA TRADICIÓN MUY ILICITANA
La flama que atreu les Majestats d'Orient
 
JOSÉ A. JOSÉ A. MAS. Després del pas dels Reis Mags per Elx i abans de menjar-se el tortell, els nens d'Elx van sortir al carrer a cremar les típiques "atxes". Unes tradicionals torxes elaborades amb palmes seques i recobertes amb sedassos de la resta de la poda que envolta el tronc de les palmeres, que indiquen a les Majestats d'Orient on havien d'haver deixat durant aquesta passada nit els regals.
            Les xiquetes i xiquets es reuneixen abans de menjar-se el tortell per a cremar les “atxes” i indicar el camí als Reis Mags d’Orient
Encara que la venda de "atxes" no va estar aquest any tan animada com en altres, van ser bastants els petits il·licitans que no van passar per alt aquesta tradició i van sortir al carrer per cremar les seues "atxes". Molts d'ells es van concentrar com és habitual a la plaça Rei Jaume I i al barri del Raval.
Aquesta tradició que ha mantingut viva el gremi dels palmerers guarda similituds amb les palmes del Diumenge de Rams ja que, segons diu, són els padrins els que han de regalar als seus fillols. No obstant això, els temps canvien i el cert és, segons va indicar l'artesà, Francesc Díez, que "a molts xiquets i xiquetes els agrada venir i triar ells mateixos".