dissabte, 2 de gener de 2010

Les atxes que atrauen els Reis Mags.

Ja estan ací!

Ses Magestats Melcior, Gaspar i Baltasar ompliran els carrers de tots els pobles i viles d’alegria, somnis e il·lusions. I son molts i diversos els preparatius i costums de cada poble per tal de reclamar l’atenció de Ses Magiques Magestats.

Hi ha tot un mon mes enllà dels costums tan bonics com el que a Elx fan els xiquets i xiquetes de la ciutat de les palmeres. De nou un dels elements mes representatius i simbolics dels ritus mediterranis, el foc, pren protagonisme en la nit de reis al Baix Vinalopó.

Les xiquetes i xiquets d’Elx boten foc a la porta de les cases una torxa feta, com no podia ser de cap altra manera, de palma seca i teixit de tronc de palmera. Aquesta torxa es nomenada Atxa. La bola de foc que il·luminarà el cami de Ses Magestats i els conduirà fins les cases on hi han xiquets o xiquetes.

Un costum molt bonic del que es desconeix l’origen i que ha estat a punt de desapareixer. Gràcies als artesans de palma de la ciutat el costum ha perdurat en el temps i avuí en dia, de nou, quasi totes les xiquetes i els xiquets de la vila boten foc la seua atxa i envien amb el fum de palma seca les tendres il·lusions de l’infantesa.