dissabte, 26 de desembre de 2009

FESTA DE FRANCESC CANTÓ

Festa de la Vinguda de la Verge.

A la matinada del 29 desembre de l'any 1370 el guardacostes Francesc vigilava la costa elxana compresa entre el castell de Santa Pola i la torre del Pinet,. Cantó, el soldat, en un moment determinat, que feia la ronda muntat a cavall, va entreveure entre les aigües del mar una petita caixa que s'acostava cap a la vora de la platja arrossegada per les ones. Cantó va recollir aquesta caixa en forma de barqueta i, amb sorpresa, va descobrir escrita en la seua tapa la llegenda: "Sóc per a Elx". I encara que l'arca no presentava pany visible, el soldat va aconseguir per fi obrir-la. En el seu interior va aparèixer la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció, la patrona d'Elx i la Consueta", el llibre amb els versos, la música i les indicacions escèniques per a la representació del Misteri d'Elx.Compta la llegenda que tots els pobles de la rodalia volien la imatge de la mare de deu. Per a veure qui se la quedava posaren l’arca en un carro, lligaren dos bous, els taparen els ulls i els feren anar. Els animals agafaren el camí cap a Elx.

Francesc Cantó a tot galop va córrer cap a la ciutat per anunciar la notícia. Assabentat el Consell elxà, va ordenar publicar un ban perquè tot el veïnat sabessin de la troballa i es disposessin a rebre a la Verge.


Cada 28 de desembre, un potent coet anuncia l'inici de la carrera a cavall del llegendari guardacostes Francesc Cantó des de l’Hort de les Portes Encarnades, qui a l'arribar a la Plaça de Baix, donarà la notícia de la troballa de la imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció al Consell i a la gent del poble allí congregada. Es fa la lectura del ban públic comunicant la bona nova, que es repeteix en els punts tradicionals. Es don el crit de: ¡A la platja il•licitans! A continuació, en romeria-processó, es trasllada la imatge a la Basílica de Santa Maria.


En els anys parells es realitza en la seva commemoració una romeria des de Santa Pola fins a Elx. La sortida és el dia 28 a les 7.30 de la matinada des de la Platja del Tamarit (Santa Pola) fins a l'Hort de les Portes Encarnades. La imatge de la verge ve sobre una carreta de bous que seguirà el camí vell de Santa Pola


El dia 29 al matí (dia de la festivitat) té lloc la processó de la Vinguda de la Verge, en què la imatge serà acompanyada en solemne processó en el seu tron per xiquetes i xiquets vestits d'angelets.

Les imatges són de la pàgina web de la Vinguda de la Verge.

1 comentari:

Tuli ha dit...

Quina festa del poble d'Elx més bonica.